Čo možno neviete o kofeínovom nápoji

Každý rok vypijú ľudia na svete viac, ako 400 miliárd šálok kávy. Toto číslo urobilo z kávy druhý najobľúbenejší nápoj na svete. Tým prvým je samozrejme voda. Na tretom mieste je čaj. Aj pre väčšinu Slovákov je káva každodenným rituálom. Približne 80% dospelých Slovákov ju pije a polovica z nich dokonca dvakrát denne. Prieskumy hovoria, že takmer 25 % Slovákov ju pije v práci, 68% si ju vychutná doma a len 1% v kaviarni. . Najviac kávy sa vypije vo Fínsku a to až 12 kilogramov na obyvateľa. Zaujímavé je, že na svetových burzách je káva hneď po rope druhou najobchodovanejšou komoditou.
 

Aká káva chutí Slovákom?

V časoch socializmu sa k nám dovážala takmer výlučne horkosladká káva z Kolumbie. Zvykli sme si na jej chuť a tak je doteraz najžiadanejšou v obchodoch. Najčastejšie ju kupujeme mletú, alebo instantnú. Klasická zrnková je takmer na chvoste predajnosti spolu s vychytávkami typu 3+1. Najobľúbenejšou kávou je zatiaľ na Slovensku klasický turek. Už samotný názov je veľmi zavádzajúci. Takúto „špecialitu“ totiž nepoznajú takmer nikde naokolo a v Turecku už vôbec nie. Turci totiž pijú dokonale jemne pomletú kávu, špeciálne a dôkladne prevarenú v nádobe menom džezva. Samozrejmosťou je veľké množstvo cukru, prípadne škorica a klinčeky na dochutenie.


Najdrahšou kávou na svete je Kopi Luwak


Pochádza z Jávy a na Slovensku si ju môžete kúpiť tiež. Pravda, ak máte vo vrecku zbytočných 400 – 500 € (približne toľko stojí jeden kilogram). Je to vlastne klasická odroda kávy (Robusta, Arabica). Prečo je tak drahá? V jazyku domorodcov znamená Kopi káva a Luwak – to je malé cibetkovité zvieratko, podobné mačke. Toto zvieratko usilovne zbiera najlepšie kávové zrná, ktoré zje bez toho, aby ich rozhrýzlo. Na zrná po konzumácii pôsobia žalúdočné kyseliny a enzýmy a vytvárajú neopakovateľný proces fermentácie kávy. Enzýmy štiepia bielkoviny na jednoduchšie bielkoviny a tie reagujú počas praženia s karbohydrátmi a cukrami, čo vytvára neopakovateľnú chuť kávy. Po tráviacom procese ich cibetka prirodzenou cestou vylúči. Zberači potom zberajú výtrusy a ručne ich dočisťujú.

Aká káva sa teda skrýva za tajomnými názvami?

Espresso doppio – je dvojité espresso. U nás a v Čechách sa tiež používa nesprávny názov pre malé espresso – Espresso piccolo. Je to však len miestny názov, ktorý sa v iných štátoch nepoužíva.

Cappuccino – espresso s mliekom a mliečnou penou, zdobené popraškom škorice, alebo kakaa
Espresso americano, alebo Espresso luongo – obsahuje viac vody na rovnakú dávku kávy
Caffe latte – espresso s väčšou dávkou mlieka, než má cappucino
Con panna – espresso so šľahačkou
Espresso romano – s plátkom citrónu